HABERLER » Röportajlar » Duygu Asena Ödülü Sahibi | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

İPEK ÇALIŞLAR (UAA’65) 

İpek Çalışlar 1947, İstanbul doğumlu. ÜAA’nın ardından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Gazeteciliğe TRT’de başladı. 1976’da gazeteci Oral Çalışlar ile evlendi.

12 Eylül döneminde TRT’den ayrıldı. 1980’lerde Nokta dergisinin haber müdürlüğünü yaptı. Söz gazetesinin ve patronsuz Sokak dergisinin kurucularındandır. 1990-92 yılları arasında Hamburg’da yaşadı.

Türkiye’ye dönünce, Cumhuriyet gazetesinin haber müdürlüğünü üstlendi, ardından on yıl süreyle Cumhuriyet Dergi’yi çıkarttı. Mustafa Kemal Atatürk’le iki buçuk yıl evli kalan Latife Hanım’ın hayatını araştırıp yazdığı Latife Hanım, 2006’da yayımlandı.

Kitapta, Latife Hanım’ın kız kardeşi Vecihe İlmen’in hatıralarına dayanarak, 1 Nisan 1923 gecesi, Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’i öldüren Topal Osman’ın Çankaya Köşkü’ne düzenlediği silahlı baskın sırasında, Atatürk’ün Latife Hanım’ın çarşafını giyerek köşkten kaçtığını ifade etmesi, Savcılık tarafından suç olarak görüldü;

İpek Çalışlar ve onunla röportaj yapan Hürriyet gazetesi Sorumlu Müdürü Necdet Tatlıcan hakkında 4,5 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ama bu davadan beraat etti.

Yazar, Atatürk’ün hatırasına basın yoluyla hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.

İpek Çalışlar, bu biyografi ile Uluslararası PEN Türkiye Merkezi tarafından kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği temalarında özgün çalışma ortaya koyanlara verilen Duygu Asena Ödülü’nü aldı. Çalışlar’ın ikinci kitabı Halide Edip Adıvar üzerinedir.

https://www.ualyetder.org/tr/duygu-asena-odulu-sahibi