HABERLER » Röportajlar » Ünlü Astrofizikçi | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

FERYAL ÖZEL (UAA’92)

1975 doğumlu. ÜAA’dan sonra gittiği Columbia Üniversitesi’nde Fizik ve Uygulamalı Matematik eğitiminde okul ikincisi oldu ve ‘Yüksek Onur Derecesi’ aldı. 1997’de Kopenhag “Niels Bohr Institute”da fizik üzerine yüksek lisansını bitirdi. 2002 yılında da Harvard Üniversitesi’nde astrofizik üzerine doktorasını tamamlayan Özel, adının ilk kez 2003 yılında dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte “Büyük Fikirler” listesine alınmasıyla tanındı.


2002 yılında NASA İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde görev yaptı. 2005’te profesör oldu. Feryal Özel, halen Arizona Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürüyor.

Kendisiyle Sabancı Üniversitesi’nde yapılmış olan bir söyleşide, fiziğe olan ilgisinin nasıl oluştuğunu şöyle anlatıyor: “Fizik merakım ilkokulda başlamıştı. Zaten bilime önem veren bir ailede büyüdüm. Teyzem, İstanbul Üniversitesi’nde profesör, annem ve babam doktor. Hem fiziğe, hem biyolojiye ilgim vardı.

Peki acaba Feryal Özel çalışmalarını hangi alanlarda sürdürüyor? Cevabı biraz teknik. Konunun meraklıları için yine kendi ağzından verelim: “İki konu ilgimi çok çekiyor. Biri evrenin yüzde 70’ini oluşturan ama ne olduğunu tam anlayamadığımız karanlık enerji…

Evrenin genişlediğini 1930’lardan beri biliyorduk. Böyle bir ivmenin olması, gittikçe daha çok hızlanarak genişlemesi, bu karanlık enerjinin olduğunu açığa çıkardı ama bunun ne olduğu konusunda hiçbir fikrimiz yok. Bunun üstünde çalışıyorum. Nötron yıldızları ise şu anda evrendeki en yoğun cisimler. Kütlesi çok büyük olan yıldızlar yaşamlarının sonunda, parlama dönemi bittikten sonra, neredeyse karadelik kadar küçülüp çok yoğun, ufak bir kütle haline geliyorlar.

Bizim güneşimiz kadarlık bir kütleyi alıp 10 kilometreye sıkıştırdığınızı düşünün. Bu nötron maddesinin bir çay kaşığının tonlarca ağırlığında olduğunu düşünün. Yıldız diyoruz ama yıldız gibi normal yaşamını sürmüyor. Nötron yıldızı diyoruz. Nötronlardan mı oluşuyor, başka bir şeyden mi? Belli değil.

https://www.ualyetder.org/tr/unlu-astrofizikci