HABERLER » Röportajlar » Yeni mucitler çağının habercisi | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

EGEMEN ERTEM (UAA 2019)

Yeni mucitler çağının habercisi

Egemen Ertem, 3D yazıcılar için tasarım yazılımı geliştiren dünyaca ünlü SolidWorks şirketinin Türkiye’de en genç, dünyada ikinci en genç üyesi olarak sertifika sınavlarını geçince bir anda gündeme geldi. Bu yıl MediaCat tarafından Yılın En Yaratıcı 50 ismi arasında gösterilen 15 yaşındaki Ertem’i evinde ziyaret ettik.

Egemen Ertem bu yıl Üsküdar Amerikan’da Lise 1’e başladı. Ortaokulda 3D yazıcılara merak salıp ilk yazıcısını almak için ailesini ikna etmeyi başarmış. Daha sonra 3D yazıcılar için tasarım programı üreten SolidWorks’un uzmanlık sınavlarına girip dünyanın en genç ikinci Türkiye’nin en genç 3D tasarım uzmanları arasına girerek, bu şirketin de dikkatini çekmiş.

3D yazıcılarla ortaya çıkan Maker, yani Kendin Yap kültürünün en genç temsilcilerinden olan Ertem’in, hareketli mafsal, jiroskop, küresel rulman, kaşıklı yumurta kabı gibi tasarımları Maker’lar arasında oldukça popüler oldu. Evde annesi için kaybolan çaydanlık kapaklarından, gitar askılıkları basmaya kadar bir çok üretim yapmış. Egemen Ertem’i evinde ailesiyle birlikte, 3D yazıcısının başında ziyaret ettik. Bu arada röportaj süresince bize kendi tasarımı olan USB kablolarını koruyan küçük bir aparat üretmeyi de ihmal etmedi...

3D yazıcılara ve tasarıma merakın nasıl başladı?

3D yazıcılarla iki yıl kadar önce tanıştım. Aslında 30 küsur yıllık bir teknoloji. Ama evlere girecek hale yeni geldi. Yakında herkesin evinde olacak. Ben 2014 yılında ilk makinemi aldım. Bundan bir yıl öncesinde de üç boyutlu tasarımla ilgilenmeye başlamıştım. İlk yazıcımı ailemle gittiğim Tayland’tan almıştım. Sonra değiştirdim. Çünkü yeterli kalitede basamıyordu. MakerBot’a geçtim. İlk olarak evde anneme babama gerek olan bazı eşyalara ve tasarımlara kafa yorarak başladım. Örneğin kaşık tutacağı ve yumurta kabuklarını koyacak yeri olan bir yumurtalık yaptım. Kahve kapsülleri için masaüstü askılığı yaptım. Kırılan bir çaydanlık kapağını ürettim. Çamaşır makinesinin düğmesi vardı, 600 lira istediler. Benzer bir düğme tasarladım, bastım. Halen kullanıyoruz. Kardeşimin ve benim ayakkabılarının bağcıkları sürekli açılıyordu. Bunun için küçük bir bağcık tutacağı parça tasarladım ve ikimiz de çok rahat ettik. Aklıma gelen fikirleri anında basıp hayata geçirebiliyorum.

Bir de SolidWorks tasarım şirketinin dünyanın en genç tasarım uzmanı olmuşsun, buna nasıl giriştin ve başardın?

Bu şirketin tasarım yazılımı var. Bunu kullanarak tasarımlarımı yapıyordum. Yeterlilik belgesi için sınavları vardı. Bende gerekli dökümanları indirip çalıştım. Sınava girdim ve başarılı oldum. Sonra bana ulaştılar, yaşımın doğru olup olmadığını kontrol etmişler. Bana dünyada ikinci en genç, Türkiye’den de en genç SolidWorks belgesi alan kişi olduğumu söylediler. Onların bir kurum dergisi var, tüm tasarımcılara dağıtılıyor. Orada benimle  küçük bir söyleşi olunca bir anda tanınmış oldum. SolidWorks’ün yöneticileri Türkiye’ye geldiklerinde de bir araya geldik. Yüzyüze kutladılar. Sonra bir gazetede haberim çıktı, ardından MediaCat listesine girdim. Türkiye’de Makersturkiye.com sitesinde haber çıktı. Böylece Türkiye’deki Maker camiasında da bilinir oldum.

Maker kültürü hakkında ne düşünüyorsun? Nasıl Maker olunuyor?

Aslına baksanız 3D yazıcıları artık kolayca alabiliyorsunuz. Yani Maker olup kendi kendime ürünler yaratacağım diyebiliyorsunuz. İki tane iPhone fiyatına çok iyi bir 3D yazıcınız olabilir. Ben bütün tasarım yazılımlarını ve makineyi kullanmayı kendi kendime öğrendim. İnternette herkesin birbiri ile bilgi ve tasarımlarını paylaştığı bir dünya var. Sonra geçen yıl 3 DFab adındaki bir şirkette staj gibi çalıştım. 14 yaşında bir çocuk için ilginç ve çok verimli günler oldu. Elimin altında dev 3D yazıcılar vardı. Orada çok şey öğrendim. Bu yıl Boston’da bir eğitim programı var oraya gideceğim. SolidWork’ün bir eğitim programı. Aslında ABD’deki SolidWorks merkezinde staj yapacaktım, ama 18 yaş sınırı varmış olmadı.

Bu yıl UAA’da birinci sınıfa başladın. Okulu nasıl buluyorsun? Üsküdar’da 3D yazıcılarla ilgili planların var mı?

Üsküdar’da çok mutluyum. Okulu çok sevdim. Okulun 3D yazıcılarla ilgili çok iyi planları var. Maker Laboratuvarı kurulacak. Ben de bunun içinde olacağım. Kulüp bile kurabilirim. Kulüp çalışmalarına önemli destekler var.

Okula konuşmacı olarak gelen mezunlardan robot bilimci Aykut Yazıcı senin bir tasarımını çok beğenmiş? Neler yapıyorsun bu aralar, tasarımlarını ticari olarak düşünüyor musun?

Evet her yöne dönebilen bir mafsal tasarlayıp basmıştım. Bu tasarım dünyada da çok ilgi gördü. Tek bir seferde basılabilen hareketli bir tasarım olmasıyla ilginç bulunuyor. Aykut Abi de bunu çok beğendi. Robotların hareketli bölgelerinde kullanılabilecek bir tasarım. Başka ilginç tasarımlarım da var. Küre şeklinde bir rulman yaptım. Bugünlerde plastik dışında yeni malzemeler deniyorum. Karbonfiber, paslanmaz çelik filamentler aldım. Ticari olarak şu an yaptığım birçok tasarımı satmaya değer görmüyorum. Annem için üzerinde çalıştığım bir seramik çamur tornası var. Belki bunu satabilirim. Ayrıca uçuk fikirler üzerine kafa yoruyorum. Sınırsız baskı yapabilecek bir 3D yazıcı tasarımı üzerinde çalışıyorum. Bedava enerji üretecek bir fikrim var. Dört yıldır üzerinde çalışıyorum ama başarılı olamadım henüz. Ayrıca Jarvis adından açık kaynak kodlu bir ses tanıma ve yapay zeka sistemi var, onu programlamayla ilgileniyorum bu aralar.

https://www.ualyetder.org/tr/yeni-mucitler-caginin-habercisi