HABERLER » Röportajlar » UAA`nın Hayatımda Çok Önemli Bir Rolü Var | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

PROF. DR. FERYAL ÖZEL (UAA’92)

UAA’nın hayatımda çok önemli bir rolü var

Özel, ünlü fizikçi Albert Einstein, matematikçi John Nash gibi dünyanın en tanınmış bilim insanları ile birlikte 20 kişilik “Büyük Fikirler” listesine adını yazdırdı... Bu nedenle “Dünyanın En Zeki Kadını” olarak gösteriliyor. Arizona Üniversitesi’nde görev yapan ve NASA’da projeler yürüten astrofizikçi Prof. Dr. Feryal Özel, Üsküdar SEV’deki etkinlikte, öğrencileri kara deliklerden nötron yıldızlarına, kozmosun derinliklerine doğru müthiş bir seyahate çıkardı.

Üsküdar SEV, 18 Aralık’ta çok önemli bir konuğu ağırladı. Astrofizik alanında kara delikler ve nötron yıldızları alanında dünyaca ünlü Prof. Dr. Feryal Özel, Üsküdar SEV’de 7. ve 8. sınıf öğrencileriyle buluştu. Kara delikler ve nötron yıldızları konulu sunumuyla çocuklara ilham kaynağı oldu. UAA’dan mezun olduktan sonra Columbia Üniversitesi’nde Fizik ve Matematik Mühendisliği bölümlerini bitiren Prof. Dr. Özel, doktorasını Harvard Üniversitesi’nde tamamladı. Halen Arizona Üniversitesi’nde ve NASA’da görev yapıyor. Konuşmasında UAA’dan da övgü ile bahseden Prof. Dr. Özel, ”Üsküdar Amerikan’ın benim hayatımda çok önemli bir rolü oldu. Hem öğretmenlerime hem o dönem arkadaşlarıma çok şey borçluyum. Çünkü hem çok iyi bir eğitim aldım hem de önüme çıkan engelleri aşabilmek konusunda da çok güzel bir destek aldım. O zamanlar Amerikan Kız Lisesi’ydi fakat bize hiçbir zaman kızlar şunu yapmaz, bunu yapar demediler. Kızlar ne istiyorlarsa onu yapar, dediler. Bu yüzden ben çok şanslıydım,” dedi.

“NEYE İLGİ DUYUYORSANIZ ONU YAPIN VE YILMAYIN”

Kara delikler konusunda NBC, BBC gibi uluslararası medyanın sıkça görüşlerine başvurduğu Prof. Dr. Feryal Özel, Üsküdar SEV’deki etkinlikte öğrencilere büyük bir ilham kaynağı olurken, öğrencilere önemli tavsiyelerde de bulundu. ”Derslere zorunlu olduğunuz için değil öğrenmek için gidin,” dedi.

2017’DE KARA DELİK GÖZLEMİ

Prof. Dr. Feryal Özel, halen 2017 yılında dünyadaki bir çok radyo teleskobunu aynı anda kullanarak Samanyolu galaksimizin merkezindeki kara deliği doğrudan gözlemleyecek bir projede yer alıyor. Bir anlamda, fiziki olarak ilk kara delik gözlemi olacak projede kara deliklerin teorik varlıkları gözlemle kanıtlanacak. Ayrıca, Einstein’ın genel rölativite teorisi doğrudan test edilebilecek. Bu doğrudan gözlemlerin bilim dünyasında çığır açması bekleniyor. Prof. Dr. Özel ayrıca halen NASA’da Uluslararası Uzay Üssü’ne 2016 yılında konulacak NICER isimli X-ışını dedektörüyle ilgili nötron yıldızı çalışmalarını yürütüyor. Güncel çalışmalarını www.facebook.com/feryal.ozel.astro adresinden takip edebilirsiniz.

https://www.ualyetder.org/tr/uaanin-hayatimda-cok-onemli-bir-rolu-var