HABERLER » Röportajlar » Önce Ayakta Kalmayı, Sonra Yükselmeyi Başardı... | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

EREN GÜLFİDAN (UAA’03)

Eren Gülfidan, New York’ta sinema okudu. Şu anda kuruluş aşamasında yer aldığı online video şirketi Film Annex’te ayda 30 milyon izleyiciye ulaşıyor ve koltuğunun altında birkaç karpuzla çalışıyor. 

Eren Gülfidan, çok kısa sürede, New York gibi bir metropolde önce ayakta kalmayı, sonra yükselmeyi başardı. İşini ayrıntılarıyla Buluşma’ya anlattı. 

Üsküdar Amerikan Lisesi’ni bitirdikten sonra yüksek öğreniminizi nerede yaptınız? 
Pennsylvania Franklin and Marshall adlı bir üniversitede. Orada film ve ‘creative writing’ okudum. İngiliz edebiyatı ağırlıklıydı. İki sene burada kaldım. Üçüncü senemde New York’a giderek New York Üniversitesi’nde film okudum. Ardından New York’a yerleştim. Mezun olduktan sonra da New York’a taşındım. 

Bu arada bir işe girmiş miydiniz? 
Okul bittikten sonra iş buldum. Film Annex diye bir yer. Burada, bağımsız yönetmenler için internette film dağıtımı ve finansmanı, promosyonu ve o filmlerin tanıtımını yapıyoruz. Ben aslında promosyon yapmak istiyordum. Sonra bugünkü patronumla tanıştım. O bu şirketi yeni kuruyordu. Birkaç yıl önce, online video denen şey, YouTube çok yeniydi. Filmlerin, internette profesyonel olarak dağıtımı yoktu. Benim patronum olan kişi, dağıtımı bağımsız filmler için yapmaya çalışıyordu. Çünkü bu filmlerin parasal dönüşü olmuyor. İnternette gösteriliyorlar ama fazla bir hayatları olmuyor. Online video, internette film gösterimi sayesinde işin rengi değişmeye başladı. 

Siz gittiğinizde pazarda durum nasıldı? 
Çok yaygın değildi ama online film dağıtımı yapan birkaç şirket vardı. YouTube gibi büyük platformlar bulunuyordu. Bu şirketlerin hepsi sonradan kapandı. 

Siz ne zaman başladınız? 
Altı yıl oldu. Biz çok büyüdük. Şimdi, bu filmlerin gösterimi dışında, platformumuza para kazandırmaya başladık. Reklamlardan para kazanıyoruz. O kazandığımız paraların bir kısmını da yönetmenlerle, bize ‘content’, içerik getiren insanlarla paylaşıyoruz. 

Şirkette kaç kişi çalışıyor? 
Biz iki kişiyle başlamıştık. Şimdi 10 kişi kadarız. Bir de İtalya’da tasarım yapan bir bölümümüz var. Çalışanımız çok değil ama çok işbirlikleri var. Bu işbirliklerimiz neler? Film yapıcıları, yönetmenler, 200 bin tane kayıtlı kullanıcımız var. Onların hepsi bizim partnerimiz gibi. Çünkü onlar bize içerik getiriyorlar. Biz o içerikleri gelirini paylaşıyoruz. Onun dışında, profesyonel blog platformu da koyduk. Buralardan da gelir geliyor. Mesela bir film çekiyorsanız, o filmin prodüksiyon günlüğünü yazabilirsiniz ya da animatörseniz, story board dedikleri çizimlerinizi koyabilirsiniz. 

Nasıl çalışıyorsunuz? 
Eğer yönetmen ya da animatör New York’ta ise bize geliyor, onunla söyleşi yapıyoruz. Sonra onun sosyal medyada tanıtımını yapıyoruz. Birebir ve kapsamlı bir biçimde çalışıyoruz. Diyelim, YouTube’da kimseyi tanımıyorsun. Bir film yapmışsın ama izleyen izledi, izleyemeyen izleyemedi. Kimse senin filminin daha çok seyircisi olsun diye uğraşmıyor, ama biz uğraşıyoruz ve daha birebir bir biçimde onu tanıtıyoruz. 

Sizin şirketteki pozisyonunuz nedir, neler yapıyorsunuz? 
Kreatif direktörüm. Filmler hakkında değerlendirmeler yapıyorum. Bütün filmler benden geçiyor. Siteye yeni filmler getirmek, festivallere gidip, insanlarla tanışıp şirketi onlara tanıtmak... Design projelerini yapmak... Bu arada yeni ‘redesign’ yaptık. Çalışmasını ben yaptım. Sonra röportajlar var. Amacımız siteye daha tanınmış yönetmenler getirmek. Küratör gibi de çalışıyorum: Hangi filmler öne çıksın, hangi yönetmenler öne çıksın? Bunlara karar veriyorum. Mesela benim seçtiğim yönetmenlerin filmleri ana sayfada göründükleri için yönetmenler daha fazla para kazanıyorlar. 

Ne kadar izleyicisi var? 
Ayda 30 milyon. ABD’de, bu alanda faaliyet gösteren ilk 50 şirketin içindeyiz. 

ABD ve İtalya dışında faaliyet gösteriyor musunuz? 
Evet. Afganistan’da okullara internet sınıfları açıyoruz. Bu, kâr amaçlı bir proje değil. Bir sosyal sorumluluk projesi… Ayrıca, bölge coğrafyasında, kadın hakları için Woman’s Annex diye başka bir platform kurduk. Aynı alanda faaliyet gösteren pek çok şirket kapandı. 

Siz nasıl ayakta kalıyorsunuz? 
Bizim şirketin farkı, her videodan önce 15-30 saniye arasında bir reklam göstermesi... Biz o reklamlardan paramızı kazanıyoruz. Biz, yaptığımız reklamlardan elde ettiğimiz parayı bize reklam getirenlerle paylaşıyoruz. Her iki taraf da para kazanıyor. Bu arada yeni bir model geliştirdik. Çevrenizi ne kadar etkilediğinize bakıyoruz. Bunun için bir algoritma geliştirdik. Şuna bakıyoruz: Diyelim, siz bir yönetmensiniz. Son altı ayda kaç video yüklediniz? Kaç blog yazdınız? Sosyal medyada ne kadar şey paylaştınız? İnsanlar sosyal medyada sizinle ilgili ne kadar şey başlattı? Bilgilere bakıp size bir puan veriyoruz. Puanınız ne kadar yüksekse paranız o kadar artıyor.

https://www.ualyetder.org/tr/once-ayakta-kalmayi-sonra-yukselmeyi-basardi