HABERLER » Röportajlar » Müziksiz Filmde Duygu Olmaz | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

KEREM ESEMEN (UAA'02)

İTÜ’den mühendis olarak mezun olsa da, Üsküdar’da yan flütle başlayan müzik sevdası bugün onu 60 kişilik İstanbul Film Müzikleri Orkestrası gibi ilginç bir girişimin kurucusu ve şefi haline getirdi. Yüksek Geomatik Mühendisi Kerem Esemen halen profesyonel iş hayatında olsa da, orkestrasıyla film müzikleri alanında dünya çapında hayallerin peşinde koşmayı sürdürüyor...

Esemen ilkokulda harçlıklarını biriktirerek ilk orgunu aldı. Müzikle böyle tanışsa da, ciddi olarak 1996 yılında ÜAA’da okurken aynı anda Pera Güzel Sanatlar Lisesi’nde yan flüt eğitimine devam ederek müzisyenliğe adım attı. 

“Çok şanslı bir okul dönemim oldu. Hem öğretmenlerimiz olsun, hem okulun kaynakları, imkanları olsun. Bize çok yardımı dokundu,” diyen Esemen, özellikle okuldaki müzik öğretmenleri Fatma Hanım ve aynı zamanda tenor olan Aykut Yılmaz’ın müzikal kültürlerinde çok büyük katkısı olduğunu söylüyor. 

Esemen artık okulda teneffüslerde bile, bir köşede yan flüt çalıyordur ve Pera’daki gençlik orkestralarında yerini alır. Birkaç yıl içinde de Jazz orkestrasında birinci flüt olarak çalacak kadar ilerler. Üsküdar’dan mezun olunca üniversiteye İTÜ’ye girer. Geomatik mühendisliği okur, yani geniş anlamda harita ve yer şekilleri ölçme bilimi. Ancak Esemen’in müzik aşkı dinecek gibi değildir. Hemen okuldaki ve Konservatuar’daki müzisyen arkadaşlarıyla kolları sıvayıp müzik dünyasından kopmaz. Türkiye’de ve hatta dünyada da klasik müziğe olan ilginin azlığına dertlenirler ve “Klasik müzik bugün çağdaş anlamda sinemada, filmlerde yaşıyor,” felsefesiyle harekete geçerler. Film müzikleri orkestrası kurmak gibi çılgın bir fikrin peşine düşerler. (Dünyada halen iki tane örneği var. Ve ikincisinin de yine aynı tarihlerde Türkiye’de kurulması da dikkat çekici.) 

Önce sekiz kişilik bir oda müziği grubu olarak başlarlar. Karayip Korsanları, Gladyatör, Superman, Star Wars gibi filmlerin müziklerini aranje ederek orkestraya uyarlamaya başlarlar. 2010 yılında İTÜ’deki orkestranın müzisyen sayısı 30’a çıkar. Konserler ardı ardına gelir. 

“O günlerde anladım ki, benim için mühendislik ile müzik vazgeçilmez iki tutku. Bence, ikisi birbirini besliyor,” diyen Kerem Esemen ve arkadaşları, girişimlerine İstanbul Film Müzikleri Orkestrası adını vererek kurumsallaştırır ve 60 kişilik bir senfoni orkestrası boyutlarına ulaştırır, böylelikle de okul sınırlarını aşarlar. 
Star Wars müzikleri için ışın kılıcı esprisiyle keman yaylarına neon ışıklar takarak sahneye çıkmaları gibi ilginç şovlarda eklenince ilgi artarak büyür. Konser sayısı hızla artar. Ama tamamen gönüllülük temelinden yürüyen ve kimsenin para kazanmadığı böyle büyük bir orkestrayı profesyonel bir boyutta sürdürmenin zorlukları hissedilmeye başlar. “Bir noktadan sonra mecburen sponsor arayışlarımız oldu. Şu an, en büyük destekçimiz İTÜ Müzik Araştırmaları Merkezi. 

Ayrıca, müzik aletlerinin nakliyesi için, yeme içme için destekçilerimiz oluyor. Müzisyenlerimiz hala bir ücret almadan çalıyorlar,” diyen Esemen, artık bu konuda da harekete geçmeyi planladıklarını ve profesyonel bir orkestraya geçmeye çalıştıklarını anlatıyor. Müzisyenlerin artık bu orkestradan hayatlarını sürdürmeleri en büyük hayali.

Esemen ve arkadaşlarının İFMO ile ilgili büyük planları var... “İlk hedefimiz, sadece film müziği icra etmek değil, artık filmler için müzikler de bestelemek istiyoruz. İçimizde kompozitörler var. Film sektörü içinde yönetmen ve prodüktörlerle çalışmak istiyoruz... Temelde film müziği nedir? Beste, ön-prodüksiyon, icra, kayıt ve post prodüksiyon... Bunların tümünde İFMO’nun bir marka olarak yer almasını hedefliyoruz.” İkinci büyük hedeflerinin ise kendi konser salonu ve binalarında çalışmak olduğunu belirten Esemen, şöyle devam ediyor: “Gelirlerini özel projelerden ya da film müziği besteleyerek edinip, müziği halka ücretsiz sunmak istiyoruz. Müzikle ilgili öğrenci yetiştirebilecek bilgiye sahip pek çok arkadaşımız var. Şehir dışından gelecek gençlerin eğitim alacağı ve kalabileceği bir kompleksimiz olsun. Böyle bir hayalim var.”

https://www.ualyetder.org/tr/muziksiz-filmde-duygu-olmaz