HABERLER » Röportajlar » Sperone Westwater’da bir Üsküdarlı Kunter Kula | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

KUNTER KULA (UAA ’07)  

Biyokimya okumak üzere gittiği Hamilton’dan sanat tarihi ve ekonomi okuyarak mezun oldu. Bugün Amerika’nın en önemli sanat galerilerinden biri olan Sperone Westwater’da çalışıyor. Kendini “mülayim” olarak tanımladığı günlerden çok uzakta… 

Kunter Kula okuldaki ilk yıllarında kendini biraz mülayim sessiz, çalışkan, kendi halinde bir çocuk olarak tanımlıyor. Onu açan, bugünkü sosyal ve kendine güvenli haline getiren okuldaki aktiviteler olmuş. Özellikle de tiyatro…

Projeler büyüdükçe büyümüş. TIMUN’lardan (Turkish International Model United Nations) tiyatrolara, müzikallerden okullararası aktivitelere kadar pek çok projenin içinde yer almış. Bunları yaparken de ‘olmaz, yapılamaz’ sözcüklerini hayatından çıkarmış: “Zaman zaman bazı durumlar karşısında, ‘olamaz, yapılamaz’ gibi cevaplar alınır. Benim cevabım ise, her zaman, ‘Peki, tamam ama biz bunu nasıl yapabiliriz?’ şeklinde olur.” ‘BAŞLADIYSAN BİTİRECEKSİN’ Bu tavrında ÜAA’nın büyük katkısı olmuş. “Her yaptığım projede öğretmenlerim ‘Başladıysan, bitireceksin,’ derdi. Tiyatro kulübündeyken kavga ederdik ve hep, ‘ayrılacağım,’ derdim. Yine aynı şeyi duyardım: ‘Başladıysan, bitireceksin.’ Tabii, bitirince aldığım alkış apayrıydı.”

Kula, ÜAA’dan sonra ABD Hamilton’a biyokimya okumaya gitmiş. Ama sanata duyduğu ilgi ağır basmış. Sanattan para kazanmanın yollarını aramış. Önce daha küçük yerlerde çalışmış, daha sonra ABD’nin önde gelen sanat galerilerinden Sperone Westwater’da işe başlamış.

Öykünün devamını anlatması için sözü kendisine veriyoruz: “Patronum İstanbul’u ve İstanbullu büyük koleksiyonerleri tanıyor. Christie’s’te çalışırken rahmetli Alican Ertuğ, o sırada senior vice president idi. Onunla konuşmam gerektiğini fark ettim. Alican Bey ile konuştum ve o da bana şimdiki patronum Angela ile konuşmamı tavsiye etti. Angela ile konuştum ve bana, ‘Bu yaz benimle çalışmak ister misin?’ diye sordu. Böylece bir iletişim başladı ve o yaz çok başarılı bir proje gerçekleştirdim. Angela da bu işimden çok memnun kaldı. Mezun olduktan sonra da Angela’ya, ‘tekrar bir iş imkanı olursa, gelip sizinle çalışmak isterim’ diye bir mesaj attım. Mezun olduğum zaman yoktu; ama dört ay sonra bir pozisyon açıldı.” 20-24 SANATÇIMIZ VAR Sperone Westwater, 1970’lerde kurulmuş büyük bir çağdaş sanat galerisi.

Kula “Galeride herkes her şeyi yapıyor” diyor. “Satıştan halkla ilişkilere, halkla ilişkilerden sergi planlamasına kadar her işte çalışıyorum. 20 – 24 tane sanatçımız var ve bu sanatçılar üzerine otoriteyiz diyebilirim. Bu seneden itibaren Kutluğ Ataman’ı temsil etmeye başladık.” Kunter Kula, ekonomi ile sanatı birleştiren bir orta yolda kariyerini sürdürmek istiyor.

Söz yine kendisinde: “Finansı enteresan buluyorum; ekonomi okumamın sebeplerinden biri de buydu. Sanat bir yatırım aracı olabilir mi? Yazdığım ekonomi tezi bunun üzerine idi. Eğer bir potansiyel görürsem, böyle bir dala girmeyi düşünürüm.”

https://www.ualyetder.org/tr/sperone-westwaterda-bir-uskudarli-kunter-kula