HABERLER » Röportajlar » Türk-Amerikan İlişkilerinde Zeynep Dereli Dönemi | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

ZEYNEP DERELİ (ÜAL'92)

ABD ve Türkiye arasında tüm ilişkilerin gelişmesinde etkin rol oynayan Türk Amerikan İş Derneği’nin (TABA/AmCham) yeni dönem başkanlığına Zeynep Dereli (UAA’92) seçildi. İki yıl süreyle bu görevi üstleneceğini belirten Zeynep Dereli, başkanlık görevinden onur duyduğunu belirterek, “Amacımız derneğin geçmişteki başarılı çalışmalarına yenilerini ekleyerek, iki ülke arasındaki ilişkilerin ve ticaretin gelişimine katkı sağlamak olacaktır” dedi.

Türkiye ile ABD arasında iş ve dostluk ilişkilerini geliştirmek amacıyla kurulmuş etkili bir sivil toplum örgütlerinden biri olan Türk Amerikan İş Derneği (TABA/AmCham), 1987 yılından kuruldu. Üyeleri arasında Motorola, General Electric, Honeywell ve AES gibi Amerikan şirketlerinin yanı sıra ABD ile ticari ilişkileri bulunan Turkcell, Çalık Holding ve Erdem Holding gibi Türkiye’den şirketler de yer alıyor.

Zeynep Dereli, bu önemli pozisyondan önce Atlantik Konseyi’nin düzenlemekte olduğu Karadeniz Enerji ve Ekonomik Forumu’nun Direktörlüğünü yapıyordu. Ekim 2012 tarihinden itibaren London Middle East Institutede; SOAS, University of London temsilcisi olarak danışma kurulu üyeliği yapmaktadır.

Dereli aynı zamanda, Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi. Aynı zamanda, Akdeniz Koruma Derneği’nin Genel Kurul üyeliğini de yapıyor.

2012 yılında, Türk Amerikan Cemiyeti’nin her yıl seçtiği Genç Toplum Liderleri Grubuna seçilmiştir. Dereli ayrıca

NTV ve cnbc-e kanalları için “Liderler ve Kararlar” isimli bir televizyon programı yapmaktadır.

Atlantik Konseyi takımına girmeden önce ise Zeynep Dereli, İstanbul merkezli bir düşünce kuruluşu olan Türk Politika Forumu’nun Genel Koordinatörlüğünü yapmıştı. İstanbul merkezli etik pazarlama alanında çalışan Glow İletişim’in kurucu üyesi olan Dereli, GLOW’u kurmadan önce kendi sosyal sorumluluk projesi olan DRUM’ı (Dialogues, Respect, Understanding through Music) kurmuştur.

2002-2005 yılları arasında ise Londra’daki Shell Trading and Shipping Company’de türev araçlarının alım satım masası, risk analizi masası, araştırma ve mevzuat uyumu takımlarında çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra Türkiye’deki Shell’de finansal analizci ve tedarik analizcisi görevlerini yürüttü.

 

Dereli, Siyasete Mart 2009’daki Şişli Belediyesi İl Meclisi üyesi olarak seçildikten sonra girdi ve Turizm ve Kültür Bakanlığı’na Mart 2009 ve Eylül 2009’da danışmanlık yaptı. Dereli’nin katıldığı diğer projeler arasında başkan yardımcılığı yaptığı Türk Etik Değer Merkezi (TEDMER) ve kurucu üyesi olduğu Türkiye Endeavor bulunmaktadır.

Zeynep Dereli 1992 yılında Üsküdar Amerikan Lisesi’nde mezun oldu. Ardından Londra’daki SOAS Üniversitesi’nde Kalkınma Ekonomileri alanında yüksek lisans yaptı ve Princeton Üniversitesi’nde Orta Doğu Araştırmaları Sertifikası’yla İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur.

Kendisine yeni görevinden başarılar diliyoruz.

https://www.ualyetder.org/tr/turk-amerikan-iliskilerinde-zeynep-dereli-donemi