HABERLER » Röportajlar » Yüzde yüz çevreci davetiye | ALUMNI UAA - Üsküdar Amerikan Lisesi'nden Yetişenler Derneği

MİNE DEDEKOCA (UAA’99)

Yüzde yüz çevreci davetiye

Diyelim bir davet vereceksiniz. Önemli harcama kalemlerinizden biri de davetiye bastırmak ve göndermek olacaktır. Harcayacağınız zaman da cabası. Üstelik, davet edilen kişi, davetin yerine ve saatine baktıktan sonra davetiyeyi çöpe atıyor.

Mine Dedekoca’nın şirketi ‘DavetPostası’, kağıt ve zaman israfını giderme konusunda önemli bir boşluğu doldurmak için yola çıkmış. Amacı, kendi deyişiyle ‘az karbon salınımlı ve  çok keyifli’ davetiyeler yapmak.

Mine Dedekoca, önce bireysel davetiyelerle işe başlamış. Şimdi, daha çok kurumsal müşterilerle iş yapıyor: “Aslında başlangıçta daha çok bireysel kullanım için yola çıkmış olsak da zamanla şirketlerin de ilgi gösterdiğin fark ettik,” diyor ve devam ediyor: “Özellikle son altı aydır şirketlerle de birebir çalışıyoruz. Şirketlerin kendi kurumsal kimlikleri ile hazırladıkları şablonları panele yükleyip, sadece onların kullanımlarına açarak, kendi özel davetiyelerini oluşturmalarını sağlıyoruz.”

Peki bu hizmete daha çok kimler ilgi gösteriyor? Sözü yine Mine Dedekoca’ya bırakıyoruz: “Kullanıcı profilimiz, 18-35 yaş arasında, teknolojik yenilikleri yakından takip eden ve bunların ilk kullananı olmaktan hoşlanan kişilerden oluşuyor. Bugüne kadar site aracılığıyla 547 adet bireysel, 17 adet de kurumsal davetiye oluşturulmuş durumda.”

Çevre açısından, başarılan iş küçümsenecek gibi değil. Dedekoca şunları söylüyor: “Bir örnek vermek gerekirse, 250 kişilik bir davetiyenin sadece ulaştırılması için ortalama 48 kilo karbon salınımı ortaya çıkıyor. DavetPostası’nı kullanırsanız karbon salınımı sıfıra yakın oluyor.”

https://www.ualyetder.org/tr/yuzde-yuz-cevreci-davetiye